Friday, October 29, 2010

cerita jongkong emas

memberi statement BODOH yang memperlihatkan diri sendiri sebagai orang BODOH..tidak malukah anda??? 
tersebutlah kisah 10 sekawan yang biasa2 saje..tak lah kamceng mana pun...mereka dipertanggungjawab mencari sekati jongkong emas didasar laut...setelah duduk berbincang..ada lah lebih kurang 6 orang yang bersusah payah mencari idea bernas bagaimana supaya dapat menemukan sekati jongkong emas didasar laut tersebut...setelah dianalisis analisa kan..memang sungguh berliku perjalanan nya..memerlukan kekuatan, ketahanan dan kesabaran fizikal mental..demi melaksanakan sebuah AMANAH..6 sekawan ini maka bersusah payah bersama..sedangkan 4 darinya hanya melihat tanpa sebarang rasa ingin menolong..dan kelihatan seperti amat gembira...6 yang lain nya pula..mereka tahu tidak baik mengeluh..tapi apakan daya..mereka masih insan biasa yang merasa susahnya untuk memikul amanah...mereka bersengkang mata berpeluh keringat..demi mempersiapkan diri untuk turun menyelam kedasar laut...kerana demi sebuah AMANAH..4 yang lain itu walaupun telah ditugaskan bersama tetapi lebig senang berdiam diri, tidak menghulur tenaga..hanya memandang sepi dari kejauhan bersuka ria sesama mereka..setelah seminggu berlalu..2 minggu berlalu..maka usaha pencarian emas semakin menampakkan hasil...kini mereka sudah mampu menarik nafas lega..masing-masing memberi semangat kepada diri..ayuh usaha..jangan mudah berputus asa!..setelah masuk minggu ketiga..seperti yang dijanjikan AMANAH yang perlu diberi itu perlu diperlihatkan untuk dihitung oleh pemberi amanah...6 sekawan yang ditugaskan bersama 4 lagi sahabat lain...berkumpul disuatu tempat..dan salah seorang yang lebih senang mendiamkan diri itu kemudian nya bertanya..wahai si polan dan si polan..bagaimanakah hasil pencarian kamu didasar lautan...tanpa sebarang rasa malu..sudahlah tidak menghulur bantuan dikala yang lainya dalam kesusahan.. kini apabila tiba masa memperlihatkan hasil tugasan yang diamanahkan bertanya seolah-olah mengambil berat yang teramat sangat walhal si anu itu tidak kisah pun semasa yang lain nya memperjudikan nyawa didasar lautan dalam itu...maka berkatalah si polan dan si polan itu..pencarian yang berjaya..kami telah menemukan sekati jongkong emas itu..4 sekawan yang lebih senang memadang sepi dulunya itu dengan senyum lebar...bagus bagus!!.. seolah tuan besar yang memberi amanah walhal dia adalah pemegang amanah...harinya sudah tiba..10 sekawan yang diberi tugasan mencari emas itu membawa hasil mereka kepada yang memberi tugasan tersebut..maka berkatalah tuan yang menyuruh mereka 10 mencari emas ini.." aku kagum kerana kalian dapat mencari jongkong emas tersebut yang mana aku tahu memerlukan kesungguhan yang tinggi..aku tahu bukan mudah dan aku juga tahu bukan susah kalau kalian berusaha. dan jongkong emas ini bukan lah untuk aku..tapi untuk kalian semua..dan dia berkata lagi..bukan untuk kalian semua".. dan setelah itu dia membahagikan jongkong emas itu..6 sekawan yang berpenat lelah itu telah mendapatkan 3 jongkong emas bagi setiap satu dari mereka sebagai ganjaran..dan 4 yang lainya hanya mendapat seorang satu..4 sekawan itu tidak berpuas hati..dan memaki hamun yang lainnya...setelah itu..dengan rasa yang berbagai rasa dalam diri masing-masing..salah seorang dari 4 sekawan itu bertanya kepada yang sang pembahagi si jongkong emas..."apakah yang saudara maksudkan dengan kata-kata saudara sebelum itu?"..maksudku bukan untuk kalian semua.."kerana aku tahu ada diantara kamu yang tidak berusaha mendapatkannya, jadi adilkah jika kamu memperoleh sebahagian besar darinya?..kamu tidak layak memaki hamun mereka yang lain...kerana kamu itu lebih hina..jadi jangan lah kamu semua mengeluarkan sebarang kata-kata kesat yang memperlihatkan kebodohan diri kamu sendiri.."

p/s : ayat skema..tapi kalau baca betul2..mesti korang dpt tangkap maksud cerita ni..wawawa..kali ni aku baek sket dalam meluahkan rasa ketidak puasan hati aku...xde perkatan tuttttttt yang selalu aku gunakan..wawawawa..

Tuesday, October 26, 2010

kehampaan dan kesengalan

3.00 p.m..class technocrat already finish..so early lorh..hahaha..alasan.."ok2..sy tak semayang lagi ni"..hehehe klakar btol lecturer technocrat tu..tp bgus gak klu setiap kali mcm tu boleh balik awl..(huh, jahat tol).but unfortunately..today is a last class coz next week my study week start and follow with exam week..(uhh..byk btol perkataan 'week')...hmmm..seperti yg dirancang..berlepas lah aku dan maria menuju destinasi seterusnya "JUSCO"...kol che..bru bgun..cis apa daaa...huhuhu...pergi dengan tujuan masing2... che nak beli racket, maria nak beli kasut n aku nak beli tudung...tudung nak pkai gi dinner etika...hmmm..dok pusing2 kat jusco tu..xde pon tdung kaler hijau yg aku nak...sedih tol...yang plain punye tdung plak mahal nak mampos...dah la beza ikut saiz..saiz s pon dah rm25..saiz xl rm34 pe jadah..last skali pulang dengan tangan kosong...gi jusco beli gam n ubi bakar je...wawawawa...hampa nya hati..itupun ade lgi sorang makhluk tuhan..laen yg die nak beli..laen yg die borong..syok pilih baju, beli penyapu...nseb baek la aku ckp pasal racket klu tak mau lupe lagi..che che..hehehe.klakar je...pas sembahyang asar bru teringat...asal la aku tak terpikir pon yg tdung arini tu ade jual kat s.u.b (shortform utk pe ntah)..and ade jgk org jual tdung tu kat student mall...waaarrrggghhhhhh..pembaziran duit teksi btol...ok nasihat kepada rabiatul adawiyah..laen kali survey dlu tempat2 dlm utm...jangan dok igt nak beli kat luar je...klu beli kat luar dapat mcm yag ditarget kan tu xpe gak...ni pulang dengan membawa setiub gam je...uhh sengal..kentot btol..

huhuhu..ok2..sambung wat sketch up balik...3 more days..pastu dah nk kena submit..

Saturday, October 23, 2010

di saat akhir

bgun pagi menghadap lappy...siapkan asignment..ermmm..kekadang tak paham jugak...kenapa la terselit sorg dua lecturer yang suka bagi kerja dah nak dekat study week ni...kacau betul la...aku xckpla aku ni bagus sangat nak baca buku sepanjang minggu study week tu..tp ada la jugak yang melekat kat otak ni..hmm..no no no..fikir dari sudut positif..mungkin diorang tu nak mencabar kami para student ni kowt..mampu ke tak buat kerja yang diamanahkan saat akhir ni dengan baik dan berkualiti...mungkin diorang nak biasakan kami para student ni dengan suasana kerje yang bakal ditempuhi..ye la kan..realitinya bila bekerja ni..tak semua setuju dengan pendapat kita..mungkin saat2 akhir kertas kerja ditolak dan kena buat yang baru..hmmm..bgus2..mcm tu la byah..fikir positif sket..jangan nak radikal thinking aje...ho ho ho ho..minggu ni dah minggu last kowt..minggu depan dah start study week..ok let us review kerje apa lagi yang perlu dibuat dalam masa terdekat ni...

minggu terakhir = hantar project 4 studio (layout plan jb city center dengan sketch up movie)
minggu depannye plak = minggu study week
kerja laen yang perlu dibuat yang pensyarah tak mention bile due datenya = kira elektrik kat layout plan (urban engineering), asaimen pasal melaka, pasal jb, report slide presentation (urban design)

habislah...study belum lagi..asaimen berlambak..wawawawa...ape pun..ni la life seorang student..interesting kan..hehehehe..to all my frends..chaiyok3x..bersame lah kite berganding bahu menyahut cabaran2 asaimen ni..hohoho..ok dah..nak sambung wat kje balik...

daaaaa...slm

betapa aku mencintai mu

betapa aku mencintai mu
dengan sepenuh hatiku
betapa aku menyayangi mu
lebih dari yang kau tahu

ingin ku bahagiakan dirimu
setiap saat bersamaku
seperti janjiku kepadamu
takkan pernah ku ingkari

aku kan selalu ada didekatmu
aku kan selalu menemani hari mu
kau harus tahu
betapa aku mencintai mu

1.4.3 always
its pain for me
more painful to you
its my fault that i have to admit
yet you still said "its okay"
i am the one who are wrong in this situation
yet you still said "don't blame yourself"
i said we can be friends
but u said "you will be my lover forever"
i apologize for many things
yet you still said " nothing to forgive"
i said i have to leave
but u still said that "i'm going to wait"
i said i will forget u
yet you still said " i will remember u the entire of my life"
i ask u to find someone else
but you refuse and said "no one can replace u"
i said thousand times
"i don't have any great thing to proud of"
"i'm not beauty enough"
"i have so many weakness"
but u scold me not to say all that thing
you still said that "you have a magic attraction"
i want u to hate me
so that i don't feel guilty
it will not burden me
but u said " please don't feel that way"
i told you to forget me
but u said " then u have to kill me"
then what should i do
" i will love you forever"

me + you = love

Friday, October 22, 2010

cerita itu ini


ermmm...lately aku slalu rse ngantuk...kenape yerk???tak cukup tido ke terlebih tido ni..tp rasenye xckup tido kowt..semalam aku balik dri studio pkul 5a.m huhuhu...sayup terdengar org baca al-quran kat masjid...dan nak subuh la katekan..huhuhu..tapi sempat plak dok stop depan bus stop tu maen susun batu..sahabat ku yg len pun layan je...same je masing2...wawawawa.hmmm...sebenarnye aku nak cakap..bila time2 sibuk dan penat ni..aku betul2 rase nak balik umah rehat...ade ibu dgn ayah..adik..best..xde ar sunyi sangat..bukan nak ckp life kat sini dgn frens aku xbest..diorang memang best gile..tp biase la..seorang ank..mesti la rindu parents nye especially time die ade prob..aku ade prob ke???banyak..tp xpelah biar aku simpan sndiri je..huhuhu..tp kalau aku balik umah pon..mcm ar boleh rehat gile best...xde maknenya boleh topup tido dengan aman..sbb nye for sure my beloved ayah akan berleter...asyik tido je..hahaha..mmg la kan..anak dara mmg xsenonoh la kalau asyik tido je..hmmm..sorry ayah..tp life kat sini betul2 penat..bile balik umah tu niat mmg nak tido je la..hahaha..byah..byah..tido makan tido makan..mane la badan tak "comey"...wahahaha...


ibu dan ayah ku tercinta
mcam sweet je tgk gambar mak ayah aku ni..huhuhu..baju pon mcm ala2 sedondon warne nye..hehehe..sweet couple gitu..huhuhu..agak2 bile aku dah kwin nanti..boleh bahagia smpai tua mcm mak ayah aku x...no one know..only Allah know..huhuhu..

hmm..kat entri aku ni aku off selama sebulan..waktu raya hari tu lagsung tak sempat nak berentak di keyboard lappy ni...by the way..raye this year nothing special..mcm biase je...tp the best part nye bile sembahyang raye dalam kuyup peluh..wahahaha..ape pasal..pasal..xde elektrik la...elok je tok imam angkat takbir..POP!!..elektrik padam..gulap gulita suasana..bercucuran peluh disegenap anggota badan..wahahaha...bru wangi2 dah busuk balik..khutbah???xyah cakapla..mmg xdengar satu ape pon..mic xleh guna...gambar raya pon xbanyak la thun ni...nak ambik gmbar pon xberapa cantik...kelabu asap je...hohohoho...tp raye thun ni paling banyak jalan...and yang bestnye...aku balik PAHANG..huhuhu..tempat tumpah darah...kitorang satu family pergi umah sepupu ade kenduri kahwin...mmg excited habis la aku..mkne tak nye..dah 4tahun xdtg pahang..especially LEPAR HILIR 1 la..tempat aku membesar..tempat aku tgk mak aku bersusah pyah kerja nak besarkan aku 5 beradik...hmm dah banyak berubah...makin maju...bandar gambang tu pon dah dibangunkan..dulu hutan..skunk dah ade taman perumahan dekat area gambang water park tu...ape lagi erk???
hmmm...ok2..just watch..dont say anything...ni pic raye yang xseberape thun ni...

atuk ku tersayang
satu-satunya yang ada dalam hidup aku sekarang ni
ni time raya ar ni..hahaha..atuk tertido..kitorang ambik gambar die..die terkejut then bangun..tpi atuk..kenape wat mulut seksi gitu..uiiihhhh...hahahaha..pandai atuk ea..teenagers gitu...hehehe

MY BELOVED FAMILY

tahun ni punye tema..warne kelabu..cun tak???lawa gak ar kan kalau dah pakai ramai camni..hehehe..ni je yang ade dlm simpanan wat mase ni..so sorry la ayah..rupa mu itu terpaksa ku show kan dalam entri ini...one thing yang aku notice skunk ni..ayah dah pandai senyum bila bergambar..dlu waktu die muda2 means waktu aku kecik2 dlu..muka masam je..xpernah nye nak senyum kalau ambik gambar..but now...dah pandai ye ayah..siap wat muka2 poyo lagi..ish..ish..ish...bapak..bapak...hehehe..ok good..keep it up..


keluarga pakcik berahim
kelaurga busu aku
ni je la yang beraya kat umah atuk aku this year..huhuhu..msing2 meriah dgn tema color masing2..wahahaha...ok enough la utk entri ni...nak berangkat ke kamar...beta masuk beradu dulu ye rakyat semua...take care babe...

wassalam...

Thursday, October 21, 2010

ohhh..apakah???

bgun sket punya awl hari ni...menghadap lappy yg xtutup dri semalam..kenapa???sebab tertido..huhuhu..ni semua tggu video download punye psl ar...hahaha..nseb ar tak meletup lptop aku ni...klu terjadi..uhhh mintak simpang la..tp nak ckp gak ar kan...klu mletup nangis xberlagu la aku jwb nya..dah le hadiah org bgi kan..igt senang2 leh dpt lptop free ke...ermmm..kalau la lptop ni boleh berckp..i wonder what it will say.."hoi nak tido tu tutup la aku ni dlu..aku nak sleep gak"..mungkin lappy ku akan berkata sedemikian rupa..hmm dun know..erhh..nak cite laen sebenarnye tadi...hmmm..kalau nak ikut kan apa yang kawan2 cakap minggu ni ade kuiz..One Stop Centre (OSC)..sket punye best aku bce..alhmdulillah phm xphm sgt tp ade la sket yg mlekat kat otak ni kan..but malangnya apabila smpai di dewan kuliah..huh!!TEST!!!what the...huh..mati la aku..mesti byk markah ni..bila tgk soalan...hahahaha..xde pon pasal OSC tu..hampeh tol..oohhh..apakah????dengan kepandaian aku mencarut ni..haha..pe lagi..hentam sajalah...bila bce jawapan yg aku tulis tu mcm best je bunyi..tp berat hati ku mengatakan..hahaha..semua salah..ermmm..apa nak jadi ni byah oiiiii...ok2..mls la nak pikir..sakit otak tau..bende dah lepas..ok now..work hard for this coming exam..haaa..igt..FINAL EXAM two weeks lagi dri skunk..semoga dpt la jawab dgn jayanya..

boleh tahan la makan nasi lemak kat L51 tadi..
tp tetap xdapat lwn nasi lemak mak aku...
hahahaha..tetibe je cite sal nasi lemak..
ok...bye!!

Wednesday, October 20, 2010

sketch up movie project 3

video
hahaha..sketch up movie ni..bukan la nak show off..tp aku nak bgtau..
yang aku telah berjaya menyiapkan nye dengan jaya nye..erkkk..betul ke ayat aku ni..
hahahaha..secara kasar nye..idea bandar dlm movie ni aku plagiat sket bandar putrajaya tu...tp bukan sepenuh nye..ade la edit sket kan..ikut idea aku la..huhuhu..yg pling best..org len wat siap ikut jenis jalan..ukuran yg betul berpndu kat planning standard nye manual..tapi aku..hahaha..pkai planning standard sendiri..wawawawa...betul ke x tau..haha..lntak le..dah lepas dah pon..nseb la papa sy a.k.a Dr Anuar xleh bce blog ni..kalau tak.KANTOI SUDAH...hehehe..ohhh papa..maafkan sy..sy mmg tak suka ikut planning standard tu..hehehe..ok..so tgk la..ni la hasil kerja nya..hasil kerja seorang pelajar tahun 2 kursus perancangan bandar dan wilayah..

daaaaa...

Kemas blog jap

hmmm...dah lame gak aku tak kemas a.k.a update blog ni...bz la kate kn..lepas satu satu kerja dtg..hri tu waktu raya project 3 studio..alhamdulillah la berjaya siapkan..pastu datang lak asignment planning practise..huhu..yg tu aku admit slh aku ar..lecturer sket punye baik bg dr awl sem..aku plak, 2 hri sebelum due date bru wat..bgos2 byah..keep it up..huh..ngeng tol la ko ni..mmg jauh la klu nak dapat dekan dgn perangai berat tulang ko tu..(berdialog dgn dri la plak)..weekend mggu lepas aku gi melaka..ohhh..Melaka lagi..bapak bosan doe..hitam muka aku dibuatnye..jalan kan Jonker Street tu sampai 3 kali..and for the first time dlm hidup aku aku msuk umah ibadat kaum lain...tercengang gak la aku waktu lecturer melangkah msuk tokong tu kan..what the....hahaha..tp ok la..aku anggap tu pengalaman yg nice la..wlupun agak weird sket kan..bljr urban design smpai explore tokong..perghhhh..feeling habis doe..hahaha..td plak wat presentation urban design..pon wat last minute..kena marah???haaa..padan ar muka tu..esok nak kuiz planning practise..xsedar dri ni..asyik dok on9 je..xde mood la..hmmmm..layout project 4 tak wat lagi..jumaat nak kena tunjuk kat pensyarah..esok mlm ada kelas ganti urban engineering plak..adoyai...tired tol la..nak kawin leh tak???hahaha..gatal ye..dah2..jgn harap la..ok byah..enough is enough..study2x!!

k lah..dah mlm..nak tido...nite semua makhluk bumi!!!
hahaha..nak tido..bukan nak study ea..